Investering i fremtidens Grønland

Det grønlandske samfund oplever i disse år store omvæltninger, og landets økonomi har taget pæne skridt fremad. Udviklingen medfører, at flere udenlandske investorer får øjnene op for Grønland og de interessante investeringsmuligheder, der er i landet.

Der sker store fremskridt i Grønlands erhvervsliv i disse år, og derfor er der også spændende forretningmuligheder for investorer. Anders Holm Læsøe er netværksleder for Arctic Business Network, der er et dansk erhvervsnetværk for virksomheder, institutioner og organisationer, der operer i fjerntliggende områder i Arktis. Han har desuden selv arbejdet på direktørniveau i Grønland i mange år.

»Fiskerisektoren er stor heroppe – også efter danske forhold og på verdensmarkedet. Royal Greenland og Polar Seafood er tunge internationale spillere på hver deres område. Så hvis man skal pege på en branche, der er oplagt at investere i, så er fiskeriet både etableret og en stor kommerciel spiller på verdensmarkedet,« siger
Anders Holm Læsøe.

 

Mineindustri på tidligt stadie

I forhold til råstoffer mener han, at industrien i Grønland stadig er på et meget tidligt stadie. Selvom den canadiske minevirksomhed Hudson er ved at åbne en afdeling i Grønland, er der lang vej til, at mineindustri bliver et nyt ben i det grønlandske erhvervsliv.

»Mineindustri er en lang proces, der starter med ’exploration’. I den verden arbejder man med en lang række faser, hvor alle de tidlige faser er egenfinansierede. I øjeblikket er der meget få virksomheder, der rent faktisk henter noget op af jorden, men hvis man har interesse i hele ’exploration’-delen, er der helt klart muligheder«, siger Anders Holm Læsøe.

Han mener desuden, at der er stort potentiale i turismesektoren.

»Turismen er endnu ikke blevet det store ben i Grønlands erhvervsliv, som man har talt om i mere end 25 år. Det går dog den rigtige vej i øjeblikket – ikke mindst på grund af store investeringer i infrastruktur,« siger han.

Den store fokus på Grønlands infrastruktur betyder desuden, at der er godt gang i byggeriet.

»For den rette investor vil der også være potentiale i byggeriet, fordi de store projekter er tilstede. Der er højkonjunktur heroppe lige nu – især i Nuuk-området, så der er muligheder for dem, der har evnerne til at etablere sig her,« siger han.

 

Store krav til logistik

En af de danske virksomheder, der har valgt at etablere sig på Grønland er Arctic Group, der blandt andet står bag salgselskabet Arctic Import, som rådgiver og leverer kolonialvarer til købmænd, restauranter, skibe og virksomheder. Arctic Group ejer og driver desuden detailkæderne Super1 og Easy2Go samt konceptet Farmers Grill & Take Away.

Thomas Hjort er i dag administrerende direktør i Arctic Group, der blev etableret tilbage i 1978 af Poul Jørgen Nielsen og Ole Nielsen.

»Grønland er et samfund, hvor der kun er 56.200 mennesker spredt over et meget stort geografsk område. Derfor spænder vi over alt fra fagstænger til pontonbroer til fødevarer og rengøringsartikler. For at få volumen, er vi nødt til at repræsentere mange produktgrupper,« siger han.

Mange virksomheder har ikke egen salgsrepræsentation i Grønland, fordi kundegrundlaget ikke er større, og det er netop denne type virksomhed, som Arctic Group kan assistere.

»Det stiller nogle andre krav til virksomheden, end der ville være gældende i Danmark – og man skal selvfølgelig være stærk på logistik-delen. Det gør en stor forskel, at man kan konsolidere ordrerne fra forskellige leverandører, ligesom det stiller store krav til leveringssikkerheden, da der ofte er langt mellem leveringerne,« siger han.

Virksomheden står blandt andet for leverancer til Thulebasen og Siriuspatruljen, der kun får varer få gange om året, og derfor er dybt afhængige af, at de rette varer bliver leveret.

»Der er kæmpestore krav til transport og logistikken, og derfor vælger mange virksomheder Grønland fra. I stedet kan de indgå aftaler med en virksomhed som vores, og derfor står vi i dag for salget af mange brands og produktgrupper i Grønland,« siger Thomas Hjort.

 

(Jyllandsposten den 28. okt. 2018 - Grønlandstillæg)